Alles over de snelheidsindex van autobanden

De snelheidsindex van een autoband is een lettercode die aangeeft welke maximale snelheid de band aankan. Deze index wordt altijd vermeld op de zijkant van de band, na het draagvermogen.

Wat is de snelheidsindex?

De snelheidsindex is een lettercode die aangeeft welke maximale snelheid een autoband aankan. De snelheidsindex van een autoband wordt aangeduid met een letter, variërend van A tot Z. Elke letter heeft een eigen snelheidswaarde.

Waar vind je de snelheidsindex van de band?

De snelheidsindex-letter (bijvoorbeeld een T) vind je op de zijkant (wang) van je band. Deze staat altijd weergegeven achter de bandenmaat en het draagvermogen (een getal van 2 cijfers, bijv. 91).

Snelheidsindex  Maximum snelheid  Type voertuig
 L  120  Terreinwagens en lichte vrachtwagens
 M  130  Tijdelijke reserveband
 N  140  Tijdelijke reserveband
 Q  160  Winter 4X4
 R  170  Vrachtwagens
 S  180  Familieauto’s
 T  190  Familieauto’s
 U  200  Sedans en coupe’s
 H  210  Sport sedans en coupe’s
 V  240  Sportwagen
 Z  240+  Sportwagen
 W  270  Luxe sportwagens
 Y  300  Luxe sportwagens
 (Y)  300+  Luxe sportwagens

Welke snelheidsindex heeft mijn auto nodig?

De meest voorkomende snelheidsindex bij 'normale' auto's is T, wat staat voor een maximale snelheid van 190 km/h. Deze snelheidsindex is voldoende voor de meeste auto's, die een topsnelheid hebben van minder dan 200 km/h.

Auto's die sneller kunnen rijden, hebben een hogere snelheidsindex nodig. Zo hebben sportwagens vaak een snelheidsindex van V of W, wat staat voor een maximale snelheid van 240 km/h of meer.

Bij 'normale' auto's is de snelheidsindex meestal niet het belangrijkste criterium bij het kiezen van nieuwe banden. Vaak wordt er meer gelet op het draagvermogen, de breedte en de maat van de band.

Als je banden gaat vervangen, is het wel belangrijk om te controleren of de nieuwe banden de juiste snelheidsindex hebben voor je auto. Als de snelheidsindex te laag is, mag je er niet mee rijden.

Waarom is de snelheidsindex belangrijk?

De snelheidsindex is belangrijk om de veiligheid van de auto te garanderen. Een band met een te lage snelheidsindex kan bij hoge snelheden oververhitten en vervormen. Dit kan leiden tot verminderde grip, een langere remweg en zelfs een klapband.

Hoe controleer ik de snelheidsindex?

De snelheidsindex van een autoband is altijd vermeld op de zijkant van de band, na het draagvermogen. De lettercode is duidelijk zichtbaar en is meestal in grote letters gedrukt.

Wat als de snelheidsindex te laag is?

Als de snelheidsindex van een autoband te laag is, mag je er niet mee rijden. De band is dan niet veilig voor de snelheid waarmee je rijdt.

 

Hoe controleer ik of de snelheidsindex goed is?

Als je je banden gaat vervangen is het aan te raden om de snelheidsindex van je oude banden te raadplegen. Mocht je deze niet meer hebben, bekijk dan de maximale snelheid van de auto in het instructieboekje. Op die manier kom je erachter dat je de juiste banden onder je auto zet.

APK-keuring

Tijdens de APK-keuring wordt ook de snelheidsindex van de banden gecontroleerd. Als de snelheidsindex te laag is, wordt de auto afgekeurd.

ServiceOnly

Mocht je twijfelen of je de juiste banden onder je auto hebt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, je kan natuurlijk ook altijd langskomen bij een van onze vestigingen.