Alles over de dashboard lampjes van jouw auto

Dashboard lampjes zijn de waarschuwingslampjes die zich bevinden op het dashboard van een auto en aangeven dat er iets mis is met de auto. Het is belangrijk om te weten wat de betekenis is van deze lampjes, zodat je direct weet wat er aan de hand is en de juiste actie kunt ondernemen. Er zijn veel verschillende waarschuwingslampjes op het dashboard van een auto en elk lampje heeft zijn eigen betekenis. Het negeren van deze lampjes kan leiden tot ernstige problemen met de auto. Het is daarom essentieel om te weten wat de symbolen van de waarschuwingslampjes op het dashboard betekenen. In dit artikel zullen we de meest voorkomende waarschuwingslampjes en hun betekenis bespreken, zodat je altijd veilig op weg kunt.

Betekenis van de verschillende kleuren waarschuwingslampjes van mijn auto op mijn dashboard

Wanneer je dashboard lampjes verschijnen in je auto, kunnen deze verschillende kleuren hebben:

 • Rode lampjes in de auto: Rode lampjes op het dashboard van je auto zijn doorgaans waarschuwingslampjes van de auto voor kritieke problemen. Als je een rood lampje in je auto ziet, betekent dit dat er een probleem is dat onmiddellijk moet worden aangepakt voordat je verder kunt rijden. Enkele voorbeelden van rode waarschuwingslampjes in een auto zijn het oliedruklampje, het koelvloeistofniveau-lampje en het remmenlampje
 • Oranje lampjes op je dashboard: Oranje lampjes op het dashboard van je auto geven doorgaans aan dat er een probleem is dat moet worden gecontroleerd, maar dat niet onmiddellijk gevaarlijk is. Als je een oranje lampje op je dashboard ziet, moet je het zo snel mogelijk laten controleren door een monteur. Enkele voorbeelden van oranje waarschuwingslampjes zijn het ABS-lampje, het motorstoring-lampje en het bandenspanning-lampje.
 • Gele lampjes in de auto: Gele lampjes op het dashboard van je auto geven doorgaans aan dat er een probleem is dat aandacht vereist, maar dat niet onmiddellijk gevaarlijk is. Het is belangrijk om gele waarschuwingslampjes van je auto serieus te nemen en zo snel mogelijk te laten repareren om verdere schade te voorkomen. Enkele voorbeelden van gele lampjes in de auto zijn het brandstofpeil-lampje, het mistlampen-lampje en het controlelampje voor de motor
 • Blauwe lampjes in de auto: Blauwe lampjes op het dashboard van je auto geven doorgaans informatie over systemen die actief zijn. Het meest voorkomende blauwe lampje in je auto is het grootlichtlampje, dat aangeeft wanneer je grote licht aan staat. Andere voorbeelden van blauwe waarschuwingslampjes zijn het lampje voor de mistachterlichten en het lampje voor de cruise control.
 • Witte lampjes in de auto: Witte lampjes op het dashboard van je auto geven doorgaans informatie over systemen die zijn ingeschakeld of actief zijn. Het meest voorkomende witte lampje in de auto is het lampje voor de richtingaanwijzer, dat aangeeft dat de richtingaanwijzer is ingeschakeld. Andere voorbeelden van witte waarschuwingslampjes zijn het lampje voor de achterruitverwarming en het lampje voor de airconditioning.
 • Groene lampjes in de auto: Groene lampjes op het dashboard van je auto geven doorgaans aan dat een systeem actief is of dat iets goed functioneert. Het meest voorkomende groene lampje in de auto is het lampje voor de verlichting van het dashboard, dat aangeeft dat de verlichting is ingeschakeld. Andere voorbeelden van groene waarschuwingslampjes zijn het lampje voor de ruitenwisservloeistof en het lampje voor de buitentemperatuur.

De symbolen van de waarschuwingslampjes op het dashboard en de betekenis ervan

Het dashboard van een auto bevat verschillende waarschuwingslampjes die signalen afgeven over de werking van het voertuig. Deze lampjes zijn vaak voorzien van symbolen die de bestuurder helpen om snel te begrijpen wat er aan de hand is. We leggen je de betekenis van de symbolen van de waarschuwingslampjes op het dashboard uit.

Rode lampjes in de auto:

 • Remsysteem: Dit betekent dat er een probleem is met het remsysteem van het voertuig. Dit kan een verscheidenheid aan problemen betekenen, waaronder versleten remblokken, problemen met de remvloeistof, een defecte remklauw of een probleem met de remleidingen.
 • Motorolie: Dit betekent dat er een probleem is met het olieniveau of de oliedruk in de motor. Het kan erop wijzen dat er niet genoeg olie in de motor zit of dat er een probleem is met het oliedruksysteem. Het is belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen als dit lampje gaat branden, omdat een tekort aan olie of drukproblemen de motor ernstig kan beschadigen.
 • Accu: Dit betekent meestal dat er een probleem is met het opladen van de accu. Dit kan worden veroorzaakt door een versleten of beschadigde accu, een defecte dynamo of een probleem met de riem die de dynamo aandrijft. Het is belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen, omdat een slecht opgeladen accu kan leiden tot problemen met het starten van de auto of zelfs tot stilstand van de motor tijdens het rijden.
 • Koelvloeistoflamp: Dit betekent dat de koelvloeistof in de motor mogelijk te laag is. Dit kan leiden tot oververhitting van de motor, wat ernstige schade kan veroorzaken. Het is belangrijk om onmiddellijk te stoppen en de motor af te laten koelen voordat je verder rijdt. Controleer vervolgens het niveau van de koelvloeistof en voeg indien nodig meer toe.
 • Gordel: Als het dashboardlampje van de gordel gaat branden, betekent dit dat de bestuurder zijn of haar veiligheidsgordel niet draagt of dat er een storing is in het gordelsysteem.
 • Airbag: Het kan zijn dat de airbag niet werkt zoals het hoort of dat deze helemaal niet werkt. Dit kan gevaarlijk zijn in geval van een ongeval, omdat de airbag dan niet de nodige bescherming kan bieden.
 • Openstaande deur: Dit betekent dat een van de deuren, de motorkap of de achterklep van je auto niet goed is gesloten. Het kan ook betekenen dat het slot van een van de deuren niet correct functioneert.
 • Open motorkap: Dit betekent meestal dat er een probleem is met de motor of een ander onderdeel van het voertuig.
 • Open achterklep: Dit betekent dat de achterklep van de auto niet goed is gesloten.
 • Stuurvergrendeling: Dit betekent dat de stuurvergrendeling ontgrendelt wanneer de sleutel in het contactslot wordt gestoken.
 • Dashboard icoon naderingsalarm Naderingsalarm/Waarschuwingssysteem botsing: Rij je te dicht op de auto voor je of nader je deze met een te hoge snelheid? Dan brandt dit lampje om een botsing te voorkomen.
 • Startprobleem icoon Startprobleem: Dit betekent dat de auto een probleem heeft met het starten.
 • Laag remolie niveau icoon Laag remolie niveau: Je remolie is te laag. Vul dit gelijk aan.
 • Storing ESP systeem: Bij een storing in het ESP (Elektronisch Stabiliteits Programma) systeem wordt er niet meer ingegrepen in onveilige situaties.
 • Storing RBS systeem: Bij een RBS (Radar Brake Support) systeem wordt er niet meer zelfstandig afgeremd.
 • Elektronische parkeerrem: De elektrische parkeerrem is geactiveerd.
 • Dashboord icoon noodloop Noodloop: Je auto heeft te weinig vermogen. Voorkom daarom hard optrekken en te hard rijden.
 • Aandrijflijn storing Aandrijflijn storing: Er is een storing in de motor. Voorkom daarom hard optrekken en te hard rijden.
 • Storing beweegbaar dak: Dit betekent dat je dak niet meer open of dichtgaat. Dit lampje brandt overigens ook als je het dak opent en sluit.
 • Storing variabele spoiler Storing variabele spoiler: Als de variabele storing niet optimaal werkt, laat dan snel je auto controleren.