7 tips om condens uit je auto te weren

De natte donkere dagen staan weer voor de deur. De auto beslaat elke keer weer, ongeacht hoelang je weg bent geweest. Maar wat kan je daar het beste tegen doen? De boete voor het rijden met beslagen ramen is maar liefst 230 euro! Onderzoek van het AD laat zien hoe je het beste condens uit je auto weert. Deze zeven tips hebben wij voor u op een rijtje gezet:

Tip 1: Houd de afvoerkanalen schoon

Wanneer de afvoerkanalen voor regenwater worden geblokkeerd door vuil en bladeren, hoopt het water zich op. Na verloop van tijd loopt het water door in het interieur. De afvoerkanalen bevinden zich tussen de voorruit en de motorkap, in het zonnedak en soms ook aan de achterkant van de auto. Vaak is het voldoende het vuil te verwijderen. Controleer vervolgens met een beetje water of het water wegstroomt. 

Tip 2: Vervang het binnenfilter

Ook een verstopt interieurfilter kan vocht in de auto veroorzaken. Stof en vuil zorgen ervoor dat de lucht niet langer optimaal kan circuleren. Bovendien krijgen schimmels en bacteriën een kans, waardoor het vervuilde pollenfilter een gezondheidsrisico vormt. Een nieuw filter kost ongeveer 15 euro. Hoogwaardige actieve koolfilters filteren niet alleen pollen en stof, maar ook stikstofoxiden (NOx) uit de lucht. 

Tip 3: Laat vocht eruit

Zorg ervoor dat de ventilatiekanalen open staan en dat de ventilatie niet op de recirculatiestand staat omdat het voertuig dan niet wordt ontlucht. Schakel daarom de ventilatie en de verwarming in – warme lucht neemt meer vocht op dan koude lucht. Daarnaast is het handig tussendoor de ramen kort te openen om de vochtige lucht naar buiten te laten. 

Tip 4: Gebruik de airconditioning

Hoewel veel mensen de airco alleen gebruiken voor koeling in de zomer, moet deze ook 's winters regelmatig worden gebruikt. Regelmatig gebruik smeert de afdichtingen, voorkomt ophoping van bacteriën en nare geurtjes en verhoogt de levensduur. Bovendien verwijdert de airconditioning vocht uit de lucht op een veel effectievere manier dan de verwarming.

Tip 6: Gebruik ontvochtiger

Om de vochtige binnenlucht te drogen, zijn speciale vocht absorberende producten te koop. Deze speciale kussens kosten ongeveer 10 euro en kunnen in het interieur worden geplaatst. Ze verwijderen vocht uit de lucht en kunnen, eenmaal vol, op de kachel worden gedroogd en opnieuw worden gebruikt. Als alternatief kan kattenbakvulling in een oude sok worden gestopt en in de auto geplaatst, maar dit product kan niet worden hergebruikt.  

Tip 7: Onderhoud 

Als pakkingen en rubbers poreus worden, kan ook hier vocht binnendringen. Om dit te voorkomen, kunnen ze met de juiste zorg soepel worden gehouden. Voor dit doel zijn bijvoorbeeld talgpoeder, vaseline, of andere speciale verzorgingsproducten geschikt.